Razlozi zbog kojih vam je lice naduveno

datum: 31.12.2020.

Probudili ste se naduveni kao riba balon?

Pre nego što za to okrivite koktele koje ste popili uz večeru, ako ste ih uopšte pili, trebalo bi da znate da postoje pravi medicinski razlozi zbog kojih vam je lice otečeno. Razlozi za to su brojni, ali na našu sreću, većinu njih možete lečiti kod kuće. U ovom tekstu vam navodimo one najčešće.

Imate gadnu infekciju sinusa

Ako su vaši sinusi upaljeni ili inficirani, oni mogu postati zapušeni. Pritisak koji to izaziva, može izazvati tupi bol oko predela očiju, zelenkasto/žućkasti sadržaj u nosu, migrene i ponekad, otečeno lice. U većini slučajeva, sinusne infekcije izazivaju virusi, što znači da vam antibiotici neće pomoći. Fokusirajte se na odmor, unosite dosta tečnosti i kupite neki histaminik dostupan bez recepta.

Imate kvaran zub

Posedovanje kvarnog, napuklog zuba sa karijesom koji nije tertian dozvoljava bakterijama da se uvuku u pultu, odnosno meku unutrašnjost vašeg zuba, gde se razmnožavaju. Ove infekcije dovode do gnojenja i oticanja oko zuba i desni. Posetite zubara kako biste dobili antibiotike i kako bi vam eventualno očistio zub, a u međuvremenu ispirajte usta slanim rastvorom.

Imate Kušingov sindrom

Kortizol je hormon stresa, koji takođe pomaže regulaciju krvnog pritiska, šećera u krvi i brojnih drugih stvari. Kada previše kortizola bude ispušteno u telo, to može dovesti do Kušingovog sindroma, koji je okarakterisan okruglim licem, kožom koja lako dobija modrice i gušćim maljama. Žene su pogođene ovim sindromom tri puta više od muškaraca, a posete lekaru sa primećivanjem prvih simptoma su obavezne, jer su posledice ovog stanja srčani udar, šlog i tip 2 dijabetes.

Alergični ste na nešto

Pored crvenih očiju i nosa koji curi, alergijske reakcije mogu izazvati inflamacije lica, posebno u predelu oko očiju i nosa. Rešenje: antihistaminik koji će vam olakšati sve simptome, uključujući upalu i oticanje.

Imate tajne opekotine od sunca

Da, moguće je izgoreti, a da toga niste ni svesni. Ultraljubičasto svetlo koje upijate tokom svojih svakodnevnih aktivnosti se upija i taloži u vašoj koži, pa na kraju može izazvati crvenilo i oticanje.

Imate celulitis

Ne, ovde ne pričamo o celulitu, već celulitisu, bakterijskoj infekciji kože koja može izazvati brzo oticanje lica ili bilo kog drugog dela vašeg tela, uz jako crvenilo. Ako doživite ove simptome, odmah krenite u urgentni. Ako se ne tretira, ovo stanje može biti smrtonosno.

Imate zauške

Verovali ili ne, ova bolest za koju se verovalo da je iskorenjena, sve se češće ponovo pojavljuje. Ako obolite od zauški, imaćete temperaturu, glavobolju i bolove u mišićima, pored otečenih obraza.

Ne radi vam štitasta žlezda

Ova žlezda smeštena u vašem grlu luči hormone koji reguliše vaš metabolizam i telesnu temperaturu. Ako ona radi premalo, metaboličke promene mogu izazvati oticanje delova tela. Ovo stanje se lako leči, ali obavezno posetite lekara.

Imate konjuktivitis

Ako je oticanje fokusirano oko predela očiju, verovatno imate konjuktivitis, odnosno infekciju ili upalu membrane koja oblaže očne kapke. Posetite lekara i dobićete kapi za oči sa antibioticima.

Imate rozaceu

Ako imate rozaceu, postoje neke stvari koje su njeni okidači, poput toplog vremena, začinjene hrane, alkohola, pa čak i emotivnog stresa. Kako predlažu lekari, ovo stanje se može kontrolisati nežnim sredstvima za čišćenje lica, hranjivim kremama i zaštitom od sunca.

 

© 2021 MarieClaire | All rights reserved.