Neverovatno ali istinito – žene su bolji vozači od muškaraca

datum: 31.08.2020.

Svi smo čuli seksističke priče koje muškarce i žene razvrstavaju po proizvoljnim kategorijama sposobnosti…

Žene su bolje u brizi o deci, muškarci su bolje vođe, žene su bolje kuvarice i tako dalje. S obzirom na to da je svako ljudsko biće jedinstveno u svojim životnim iskustvima i veštinama, naši hromozomi zapravo ne mogu diktirati naše sposobnosti, posebno kada se radi o onima koje nisu na biološkom nivou.

Opšte je prihvaćena činjenica da su žene lošiji vozači od muškaraca. Naravno, dugački ženski nokti i emotivna dispozicija nam onemogućavaju da upravljamo velikim muževnim metalnim mašinerijama, a muškarci se često postavljaju kao da ulice pripadaju samo njima. 

Ova zabluda se hrani tvrdnjama u kojima se žene optužuju da nisu dovoljno fokusirane na put. Kako možemo voziti dok se istovremeno šminkamo, gledamo instagram, pravimo selfije i planiramo večere?

Ipak, vozačke veštine zavise od osobe do osobe, bez nekih preteranih pravila. Kako se ispostavilo, ideja da su žene lošiji vozači od muškaraca je sasvim pogrešna. 

Prema skoro sprovedenoj studiji, žene su zapravo bolji vozači od muškaraca, verovali ili ne. 

Ova studija je koristila tri polja informacija kako bi izvukla zaključak – saobraćajne statistike, planovi osiguranja i prijave osiguranja. 

Na primer, pre dve godine, 585.000 britanskih vozača našlo se na sudu zbog saobraćajnih prekršaja, pri čemu je 69 % bilo muškog pola. Svaka kategorija saobraćajnih prekršaja kao počinioce ima muškarce – uključujući prekoračenje brzine, vožnju bez osiguranja, bezbrižnu vožnju, vožnju u alkoholisanom stanju i drugo. 

Muškarci takođe znatno više podnose zahteve za isplate osiguranja. Čak 65 % svih podnetih zahteva potiče od muškaraca, dok su žene podnele samo 35 %. To znači da muškarci upadaju u više incidenata, u kojima je osiguranje moralo da ima svoj udeo. 

Da li ova studija može biti shvaćena kao relevantna?

Pa, kao što smo navodno rekli, kvalitet vožnje se može posmatrati samo od osobe do osobe, jer se zasniva na ličnim faktorima, a ne na polu. Ipak, sa druge strane, statistika ne laže, tako je teško zanemariti sve ove podatke. 

© 2021 MarieClaire | All rights reserved.