Namirnice koje vam uništavaju kožu a da toga niste ni svesne

datum: 21.04.2020.

Verovatno ste na više mesta čuli ili pročitali o štetnim efektima koje obrađena i zaslađena hrana ima na vaše zdravlje…

Ipak, ono što možda niste znali jeste činjenica da šećer i nezdrave namirnice mogu uništiti kolagen vaše kože, što dovodi do prevremenog starenja. Mnoge studije su dokazale da loša ishrana može izazvati svakakve reakcije na vašoj koži, uključujući dehidrataciju, iritaciju i akne.

Bilo koja hrana koja izaziva inflamaciju i iritaciju vaše kože, šteti kolagenu koji se u njoj nalazi, što kao rezultat ima bore, linije i kožu koja visi. Ako se ne hranite pravilno, možete sami izazvati prevremeno starenje svoje kože. U ovom tekstu, otkrivamo vam pet namirnica koje bi trebalo da izbegavate, ako želite da izgledate sjajno, mladoliko i hidrirano. 

Šećer

Ako ste ljubitelj slatkiša, verovatno vam neće biti drago kada čujete da šećer može izazvati crvenilo i iritaciju vaše kože, dok istovremeno razlaže elastin i kolagen. Kolagen i elastin su odgovorni za očuvanje vaše kože u njenom nežnom, glatkom i čvrstom stanju. Ako žudite za nečim slatkim, zaštitite svoju kožu preskačući slatkiše, deserte i višak šećera u smutijima, jogurtu, žitaricama i proteinskim štanglicama. Umesto toga, odlučite se za crnu čokoladu ili prirodni šećer iz svežeg voća. Verovatno će vam trebati neko vreme da se naviknete, ali će vam koža svakako biti zahvalna zbog te velike promene. 

Prosti ugljeni hidrati

Namirnice kao što su beli pirinač, testenina od belog brašna, kolačići od riže, beli hleb, kokice i drugi prosti ugljeni hidrati se brzo pretvaraju u glukozu. To izaziva skok šećera u krvi, dok glukoza napada kolagen u vašoj koži. Sve što oštećuje kolagen, učiniće da vaša koža izgubi svoju elastičnosti i čvrstinu, izazivajući istovremeno fine linije i bore koje će se brže pojavljivati. 

Mlečni proizvodi 

Mlečni proizvodi su dugo hvaljeni zbog činjenice da sadrže kalcijum, ali oni nisu tako sjajni za vašu kožu. To je delimično tako zbog činjenice da mlečni proizvodi mogu biti puni veštačkih hormona rasta, koji pronalaze put do vašeg krvotoka, uticajući tako na hormone i nivo insulina, što može izazvati iritaciju, preteranu proizvodnju sebuma i cistične akne. Ako ste navučeni na mlečne proizvode, probajte da koristite organske varijante, ali istovremeno polako smanjujte dozu koju konzumirate. 

Kofein

Kofein je sjajna stvar, koja nam svakog jutra pomaže da se pokrenemo, ali pošto je po svojoj prirodi diuretik, on dehidrira vašu kožu. Koža kojoj nedostaje adekvatna hidratacija ne može imati dobar izgled, kakav ima mlada i zdrava koža. Dehidratacija koja će vašu kožu učiniti beživotnom, može dodatno naglasiti fine linije i bore, zbog čega ćete svakako izgledati starije. Ipak, ne očajavajte! Postoje dokazi da polifenoli iz kafe mogu dati vašoj koži sposobnost odupiranja staračkim flekama. Kako biste uživali u svim beneficijama koje vam kafa nudi, bez njenih loših strana, pijte dosta vode tokom čitavog dana, a istovremeno pokušajte da smanjite količinu mleka i šećera koje u nju sipate. 

Obrađena hrana 

Ova stavka vas verovatno ne iznenađuje nimalo, ali je veoma važna za izbegavanje kada se radi o vašoj koži. Obrađena hrana retko kada sadrži dovoljno nutritivnih sastojaka, a generalno se pravi sa viškom soli i šećera, uz aditive, konzervanse i druge sastojke čije nazive možda ne znate ni da izgovorite. Takva hrana može uticati na nivo šećera u vašoj krvi, dovodeći do proizvodnje viška sebuma, zatvorenih pora, oštećenog kolagena i preranog starenja. Višak soli dovodi do dehidratacije, što će sve ove prethodno navedene nuspojave dodatno naglasiti. 

Kako bi vaša koža izgledala mlado i zdravo, pravilna ishrana i hidratacija su od ključnog značaja. Ono što unosite u svoje telo imaće uticaj na vaš izgled i na to kako se osećate. 

© 2021 MarieClaire | All rights reserved.