Najčešći razlozi za opadanje kose

datum: 02.09.2018.

Nema mnogo stvari gorih od osećanja koje dobijete kada češljate svoju kosu i vidite gomilu opalih dlaka na četki, na podu, na zidovima tuš kabine ili u odvodu…

Prvo, opustite se. Prosečna osoba izgubi 60 do 100 dlaka dnevno. Ipak, ako mislite da gubite i više od toga, onda možda nešto drugo stoji iza vašeg slučaja.
Ovog puta, otkrivamo najčešće razloga za opadanje kose.

Vaš stil ubija vašu kosu

Da li imate blisku vezu sa svojom peglom za kosu? Ili ste posvećeni platinasto plavoj kosi? Snažni proizvodi i alati za stilizovanje kose mogu biti malo previše za vašu frizuru, posebno ako ih koristite u kombinaciji. Oni zapravo mogu uzrokovati lomljenje i padanje kose. Rešenje ovog problema je jednostavno – pređite na prirodniju boju kose koja je lakša za održavanje i odreknite se uredno ispeglane ili uvijene kose na dnevnoj bazi. Koristite nežne šampone i nemojte stalno nositi rep ili zategnute pletenice. Dajte svojoj kosi šansu da se oporavi.

Imate problema sa štitastom žlezdom

Kao što znate, i hipertiroidizam i hipotiroidizam mogu dovesti do iznenadnog gubitka kose koji možete primetiti i na svojim obrvama. Kada vaša tiroida ne rade kako treba, ona može vrlo lako poremetiti hormone koji su odgovorni za rad kose. Ako se opala dlaka ne menja novom, brzo ćete primetiti posledice. Ako mislite da je ovo vaš slučaj posetite lekara, koji će vam prepisati terapiju. Nakon rešenja zdravstvenog problema, kosa bi trebalo da poraste ponovo, a vi to možete poboljšati tako što ćete unositi dosta hrane sa proteinima.

Pod velikim ste stresom

Ako ste pod velikim stresom, vaša kosa može opadati zbog šoka. Loša vest je što ova pojava može trajati nekoliko meseci, a problem će se rešiti onda kada se vi otarasite svog stresa i pobrinete za svoje zdravlje.

Dobile ste bebu

Zahvaljujući fluktaciji hormona, majčinstvo je u početku vreme gubljenja kose na veliko. Dok ste trudne, nivoi estrogena idu do neba, pa vam kosa raste neverovatnom brzinom. Ipak, nakon porođaja oni opadaju, pa je faza brzog rasta kose završena i zamenjena fazom gubitka kose. Ovaj problem se rešava sam od sebe i nije razlog za brigu.

Imate sindrom policističnih jajnika

Ovaj sindrom će vam napraviti haos od hormona. Drugi simptomi koje on donosi sa sobom su dobitak kilaže, akne, neredovne menstruacije i preterana maljavost. Ako sumnjate da imate ovaj sindrom, obavezno posetite ginekologa kako biste dobile pravu terapiju..

OMG, ništa od ovoga nije primenljivo na meni

Pa, ako se niste pronašle na našoj listi, vreme je da posetite dermatologa. Oni će verovatno nakon pretraga i ispitivanja pronaći koren vašeg problema. Iako ovo zvuči strašno, istina je da onda kada znate šta uzrokuje gubitak kose, dermatology može prepisati terapiju koja će vam pomoći da se rešite tog problema.

 

© 2021 MarieClaire | All rights reserved.