Prekomerna konzumacija šećera oštećuje naše telo. Izaziva hormonsku neravnotežu, povećava zamor, loše utiče na kožu, stvara masti i ima mnoge druge negativne posledice. Da, mislimo da je vreme da smanjite unos šećera, a evo kako to da postignete u svakodnevnom životu.
1. Nemojte da pijete šećer
Oni koji piju gazirane i obične sokove svaki dan, nose rizik od 83% da će se u budućnosti boriti s dijabetesom tipa 2. Naučite da pijete običnu vodu - ne samo da je mnogo jeftinija, već ćete biti bolje hidrirani. Nećete verovati koliko voda ima blagotvornog efekta!
2. Ne jedite skrivene šećere
Standardna kupovna porcija žitarica sadrži oko 24 grama šećera, što je gotovo preporučena dnevna doza. Mnogi jogurti takođe sadrže šećere (čak i light varijante koje sadrže veštačke zaslađivače - to nisu dobri izbori). Izaberite doručak sa visokim procentom proteina i složenih ugljenih hidrata.
3. Koristite cimet
Da li ste navikli na zaslađivače? Pokušajte da ih se odreknete i dodajte malo cimeta umesto šećera.
4. Operite zube
Da li vam se traži nešto slatko? Pokušajte da se napijete vode i operite zube (ako nemate četkicu, žvaka od mente će poslužiti). Neizdrživa potreba za slatkišima nestaće za oko 20 minuta.
5. Infuzovana voda
Ako vam se ne dopada ukus obične vode, možete probati da joj dodate sveže voće (limun, jagode, maline, grep, narandže), mentu ili ruzmarin.
6. Sosovi i prelivi
Pazite na gotove sosove i prelive iz supermarketa. Mogu sadržati velike količine šećera i drugih nepotrebnih aditiva. Pravite ih domaće, kod kuće, kako biste bili sigurni da dobijate prave hranljive sastojke za svoje telo. Mi za salate volimo vinegret preliv - maslinovo ulje, sirće i senf.
7. Spavajte bolje
Tokom sna, hormon gladi se oslobađa, pa kvalitetan san (idealno osam sati dnevno) pomaže u suočavanju sa stresom. A kada postoji stres, želja za sa slatkim ukusom raste.
8. Prirodne zamene
Zamenite šećere prirodnim zaslađivačima, kao što su med, agave ili javorov sirup. Veoma su ukusni i zdravi sve dok ne prekoračujete propisanu dnevnu dozu.