10 načina da smanjimo svakodnevno korišćenje plastike

datum: 29.07.2018.

Količina plastike koja zagađuje naše okeane je dostigla alarmantan nivo. Oko 245.000 tona plastičnog otpada trenutno pluta na površini.

Ukoliko se pitate da li postoji nešto što možemo učiniti, odgovor je da. I radi se o nekoliko sitnih promena. Stručnjaci za reciklažu Junk Hunters definisali su 10 jednostavnih stvari kako biste smanjili svoj plastični otpad i pomogli našoj planeti.

1.Razmislite pre kupovine

Stvarno razmislite o listi za kupovinu i izbegavajte kupovinu plastike za jednokratnu upotrebu kao što su bočice za vodu - umesto toga kupite jednu koju možete ponovo koristiti. Izbegavajte pakovanu robu, pa umesto voća i povrća u mrežicama i korpicama, odlučite se za proizvod iz svežeg dijela.

2. Kupite jaku torbu za višekratnu upotrebu

Lako je zaboraviti da ponesete svoju i može biti frustrirajuće što morate kupiti plastičnu kesu svaki put kada idete radnju, što je, ponovo, zaista loše za životnu sredinu. Držite je u kolima ili spakujte u svoju svakodnevnu torbu i tako ćete biti spremni za sledeći odlazak u prodavnicu.

3. Izbegavajte mikroplastiku

Mikroplastika se nalazi u našim svakodnevnim kozmetičkim proizvodima kao što su gelovi za pranje i zubne paste, koje se često ispiraju u umivaoniku i završavaju u našim rekama i morima, a zatim završavaju kao hrana za morski svet. Na sreću postoji mnogo alternativa.

4. Kupujte naveliko

Kupovinom hrane u većem pakovanju koristimo manje plastike nego kada se češće kupuje manja količina hrane. Hranu poput žitarica ili testenine možete držati u posudama kako biste pomogli životnoj sredini, a dugoročno uštedićete novac.

5. Kuvajte za sebe

Ako izaberete da kuvate sa svežim sastojcima kod kuće, uspećete da izbegnete spremljene obroke, hranu za poneti i druge obroke spakovane u plastičnu ambalažu. Time ćete smanjiti potrošnju plastike, uštedeti novac i pomoći sebi da napravite zdravije izbore.

6. Izbegavajte vlažne maramice

Vlažne i bebi maramice su napravljene od plastičnih smola i odgovorne su za zapušavanje odvoda kada se ispiraju u toaletu. Vlade nekih zemalja govore o eliminisanisanju ovih maramica u nadi da će kompanije formulisati ekološke alternative, tako da je najbolje naviknuti na život bez njih odmah.

7. Izbegavajte plastičnu odeću

Odeća može sadržati i plastiku, kao što su sintetička vlakna poput poliestera i likre koja sadrže mikroplastična vlakna. Ona se skidaju u pranju i kroz svakodnevno nošenje odeće, tako da se odlučite za prirodna vlakna kao što su pamuk, lan i vuna da to sprečite.

8. Koristite refilabilne stanice

Prodavnice na malo počinju da obezbeđuju dodatna postrojenja za punjenje kada su u pitanju proizvodi široke potrošnje, pa istražujte svoju lokalnu oblast i koristite sopstvene posude kako biste dopunili, umesto kupili novi proizvod u plastičnom pakovanju. To znači da nećete imati nepotrebnu ambalažu svaki put kada kupujete.

9. Pređite na čvrste šampone

Toaletni pribor bez ambalaže, poput sapuna i šampona, predstavljaju jednostavan način za smanjivanje nepotrebne plastike. Dakle, nema ambalaže koja se baca, jer kada se proizvod potroši ne ostavlja plastiku za sobom.

10. Recite ne slamčicama

Plastične slamice su nefunkcionalna plastika koja se postepeno zabranjuje u trgovinama i restoranima širom sveta. Zamenite slamice za papir koje možete reciklirati ili izabrati metalne ili staklene slamice koje možete oprati i koristiti ponovo.

Foto: marieclaire.com/it

 

© 2021 MarieClaire | All rights reserved.