Kako dati otkaz na pravi način

Foto: MarieClaire.ru, datum: 03.11.2019.

Kada odlučite da napustite posao koji trenutno imate, moraćete sebi da postavite brojna pitanja, pozabavite se svojim mislima i pronađete odgovore koji se tiču vaše budućnosti…

Ovog puta vam otkrivamo kako da na pravi način savladate strah od nepoznatog i donesete pravu odluku. Vaše nevolje mogu započeti odmah prilikom davanja otkaza, jer vaši nadređeni mogu u celoj toj priči videti druge razloge koji se znatno razlikuju od vaših. Ipak, to je sasvim normalno, jer gubitak zaposlenog iznenada, čak i sa otkaznim rokom od dve nedelje, i njih ostavlja u nepogodnoj situaciji, kada nemaju mnogo vremena za razmišljanje. Ukoliko biste voleli da date otkaz, počnite da mislite o tome na vreme i pažljivo isplanirajte svoju putanju bega takoreći, koja će biti najmanje bolna i za vas, i za vašeg trenutnog poslodavca. 

Razmislite o svojoj odluci 

Nažalost, u današnje vreme ne možemo se oslanjati na visoku platu, što znači da se moramo prilagođavati okolnostima. Ovo je pitanje koje sebi morate postaviti: koliko dugo možete živeti sa tom platom, koliko se možete oslanjati na svoj entuzijazam, gledajući svog šefa kako odlazi na već treći odmor te godine? Slično tome, ne-standardni načini isplate plata mogu biti dovoljan razlog za razmišljanje o otkazu. Trikovi koje brojni direktori izvode kako bi izbegli neprijatnu situaciju su zaista neverovatni: oni vam mogu dati prvu platu tek nakon nekoliko meseci vašeg rada, možete je dobiti u stranoj valuti ili ona samo generalno može kasniti. Sve su to razlozi zbog kojih možda razmatrate otkaz kao najbolju soluciju. 

Još jedan od razloga zbog kojih želite da se oprostite od svog radnog mesta jesu veze između kolega. Mnogi ljudi nemaju dovoljno sreće da rade u prijatnom okruženju, već se bore sa laktarošima i onima koji će učiniti sve kako bi sebe stavili na prvo mesto. Ukoliko je ovo razlog zbog kog želite da date otkaz, dobro razmislite o svemu i trudite se da ne reagujete emotivno i impulsivno. Nemojte predati svoej pismo ostavke, a da pre svega toga sebi ne ozbezbedite novo radno mesto. U eri ekonomskih kriza i otpuštanja radnika koje se odigrava u talasima, nije lako pronaći novi posao, koji dolazi sa svim pogodnostima koje želite i platom koja odgovara vašim uslovima. 

Napišite pismo ostavke 

Kada konačno prelomite i definitivno odlučite da date otkaz, vreme je da napišete pismo ostavke. Budite pažljivi kada to činite, jer ne želite sebi zauvek da zatvorite ta vrata i zamerite se bilo kome. Pripremite je u dva primerka i podnesite sekretarici direktora, direktoru ili službi za ljudske resurse, pri čemu jedna kopija sa potpisom i pečatom treba da ostane kod vas. Ukoliko se nađete u situaciji da vaši nadređeni odbijaju vašu ostavku, nemojte odustajati, već nađite način da ga na to primorate. 

Proučite Zakon o radu 

Kako biste bili spremni na sve situacije koje vas mogu snaći kada dajete otkaz, pokušajte da se informišete o svojim pravima i obavezama u Zakonu o radu. Probajte da pronađete slučaj sličan vašem na listi brojnih članaka, a uz to i sve moguće načine na koje možete postići svoj cilj. Veoma često, zbog banalnog nepoznavanja osnovnih stvari, zaposleni ignorišu svoja prava i interese. 

Dve nedelje do slobode 

Prema Zakonu o radu, ako je vaš ugovor na neodređeno vreme, vrlo je verovatno da ćete morati da odradite i otkazni rok u trajanju od dve nedelje. Te dve nedelje počinju onda kada u svojim rukama držite potpisano pismo ostavke, koje je overeno i koje nosi datum na sebi. U suprotnom, vaš otkazni rok ne mora biti uvažen, a u slučaju pokušaja ranijeg odlaska, poslodavac vas može ucenjivati smanjenjem plate i sličnim stvarima, što svakako ne želite. Postoje takođe i kompanije koje su u svojim ugovorima definisale trajanje otkaznog roka, koji može biti od dve nedelje pa do dva meseca. 

Pripremite se za najgoru varijantu

Uvek budite spremni za varijantu u kojoj svi vaši planovi polaze po zlu, odnosno situacije u kojima poslodavac ne želi da vam isplati platu, otpremninu ili vam preti i ucenjuje vas na bilo koji način. Tada, morate koristiti drastične mere, koje će svakako sa sobom doneti posledice. Ako se situacija ne poboljša ni u tom slučaju, onda se možete okrenuti sudu i od njih zatražiti razrešenje vaših problema. 
 

© 2021 MarieClaire | All rights reserved.