Lepi i zdravi nokti: 3 da i 3 ne

datum: 06.11.2019.

Svi volimo da vidimo negovane ruke sa dugim, čvrstim noktima, zar ne?

I dok uz svakodnevne obaveze na poslu i kod kuće postizanje ovog ideala lepote izgleda kao nemoguća misija, s druge strane, čini se da postoje žene koje ipak uspevaju da im ruke izgledaju negovane. Dok se pitate da li one znaju nešto što vi ne, ili su samo dobile na genetskoj lutriji, mi vam nudimo ključne savete pomoću kojih ćete transformisati svoje nokte.

O, da, svakako

1. Hidratacija. Suvi nokti se lako lome i listaju. Koristite ulja i kreme i utrljavajte ih na zanoktice i nokatnu ploču. Tako ćete podstaći cirkulaciju, regeneraciju ćelija i rast.

2. Lakirajte nokte. Nokti premazani sa nekoliko slojeva laka su svakako čvršći i otporniji. Ako ne želite da jarkim bojama dodatno skrećete pažnju na svoje, još uvek nesavršene nokte, nalakirajte samo dva sloja prozirnog laka.

3. Obratite pažnju na ishranu. Povećajte unos hrane bogate proteinom, vitaminima i mineralima, to će značajno uticati na kvalitet vaših noktiju, kože i kose.

Ne, nipošto

1. Ne tretirajte svoje nokte kao alat. Nokti su ukras, a ne pomoćno sredstvo kojim otvaramo ili gulimo. Takođe, koristite rukavice prilikom obavljanja svakodnevnih poslova u kući poput pranja sudova i čišćenja.

2. Turpijanje. Izbegavajte metalne turpije i odlučite se za staklene ili kristalne koje manje oštećuju. Uvek nokte turpijajte u jednom pravcu jer na taj način sprečavate listanje i zacepljenje noktiju.

3. Ne ljuštite lak. Ako lak počne da se odvaja ili kruni, nemojte ga guljenjem odstranjivati jer to stvara mikro pukotine i podstiče listanje. Za uklanjanje laka koristite sredstvo za skidanje bez acetona.

© 2020 MarieClaire | All rights reserved.