Igra svetlosti i senke: Konturisanje

Foto: marieclaire.com, press, datum: 10.08.2018.

Termin contour postao je sveprisutan i prosto se pitamo kako smo uopšte živeli bez njega. Međutim, pre samo par godina, pojam konturisanja lica bio je gotovo nepoznat.

Pre sestara Kardashian i fotošopiranih Instagram selfija, konturisanje je bila mnogo suptilnija tehnika, korišćena od strane šminkera, najčešće za potrebe scenskog nastupa.

Međutim, ako se zaputimo još malo u prošlost, saznajemo da su glumci 17. i 18. veka koristili kredu i čađ na svojim licima kako bi publika što bolje videla ekspresiju lica sa udaljenih sedišta dvorane. U 19. veku se pojavljuje veštačko osvetljenje, pa je i scensko šminkanje postalo suptilnije a teksture sofisticiranije (tada su nastale greasepaint). Nakon toga, konturisanje je logično pronašlo put i do filma, gde su legende poput Marlene Dietrich počele da je praktikuju. Tada na scenu stupa i legendarni šminker Max Factor koji je prvi napravio tutorijal, korak po korak, kako konturisati lice. U isto doba, pojavljuje se i Ben Nye. On je bio vrlo uspešan filmski šminker koji je radio na nekim od najboljih ostvarenja poput Prohujalo sa vihorom i Planeta majmuna. Logično je bilo da posle toliko uspešnih filmova napravi i svoju makeup liniju, a u njegov Banana Powder se kunu i današnje zvezde Kim Kardashian i Rihanna.

Pedesetih godina pošlog veka možemo zapaziti da su glumice poput Audrey Hepburn i Marilyn Monroe takođe nosile blage konture, ali pošto se tehnike šminkanja nisu javno delile, samo su stručnjaci mogli to da uvide. Devedesetih godina, u eri tankih obrva i šminkanja u braon tonove, polako ali sigurno konturisanje je krenulo da ulazi u mainstream. Tadašnji šminker poznatih, Kevyn Aucoin, pravio je suptilne konture i isticao obraze na vrlo prirodan način. Ipak, ovo je i dalje tehnika rezervisana samo za šou-biznis industriju.

Glavni preokret nastupio je pojavom socijalnih mreža, pa je tako, pre svega par godina, ovaj look postao kulturni fenomen. Nekada suptilno senčenje preraslo je u nešto mnogo više, očigledno.

Konturisanje lica je zapravo kombinacija senčenja i posvetljivanja i ima za cilj da istakne njegovu strukturu, reljefe, udubljenja i ispupčenja. Njime se može blago alterovati njegov oblik, suziti i proširiti, u zavisnosti šta želimo da postignemo. Tamne boje sužavaju i skrivaju, dok svetle šire, tj privlače pažnju. Za senčenje se koriste mat nijanse hladnog podtona, kako bi imitirale senku (koja je uvek hladnog tona), dok za hajlajtovanje koristimo nijanse svetlije od boje tena i one mogu biti mat ili reflektivne. Takođe, treba praviti razliku između tona konture i tona bronzera, jer on treba biti topao, sa žuto-narandžastim podtonom kako bi imitirao preplanuli ten.

Način konturisanja zavisi od fizionomije lica i konkretnih delova koje želimo sakriti/naglasiti. Tako se jagodične kosti naglašavaju hajlajterom, dok se udubljenje obraza senči. Pored toga, možemo senčiti i nos, čelo, viličnu kost, pregib kapaka i bradu. Za dobro konturisano lice je važno da šminka bude lepo ublendovana, kako se ne bi videli jaki prelazi. Proizvod koji koristimo za to može biti praškast ili kremast, a vrlo je bitna i kvalitetna alatka kojom se on nanosi. To može biti četka ili sunđer. Cilj je da se postigne balans, koji će učiniti da lice dobije dimenziju i oživi, bez očiglednih grubih linija.

© 2020 MarieClaire | All rights reserved.