Da li je maslinovo ulje zaista zdravo za našu kožu?

datum: 07.08.2019.

Odlučili smo da se pozabavimo istraživanjem i otkrijemo istinu. 

Koje su beneficije korišćenja maslinovog ulja na vašoj koži?

Prvo, reći ćemo očigledno: maslinovo ulje ima nesumnjive beneficije poput zasćenih kiselina, a puno je antioksidanata takođe. Ponekad, maslinovo ulje nazivaju i tečnim zlatom, a cenjeno je i kao kamen temeljac zdrave mediteranske ishrane. 

Ipak, da li sve te beneficije važe i kada se ono koristi toplikalno, umesto da se unosi kroz ishranu? Pa, to je malo komplikovanije. Kratak odgovor je “pa, u suštini da”, a znamo da vas on neće zadovoljiti. Ipak, makar je u pitanju iskreni odgovor.

Zbog visokog sadržaja masnih kiselina, maslinovo ulje ima gušću, viskozniju teksturu, te neće tako brzo ispariti kao neka druga ulja. To je sjajno ako želite da se pobrinete za ekstremno suvu kožu, posebno na vašem telu, ali kada se radi o delikatnim delovima vašeg tela, kao što je vaše lice, to je odluka koju morate sami doneti. 

Sa jedne strane, maslinovo ulje je izuzetno hidratantno. Sa druge strane, hidratantno je i arganovo ili suncokretovo ulje, koja će manje verovatno zapušiti vaše pore i navesti druge da pomisle da ste hodajuća salata.

Ko treba da izbegava upotrebu maslinovog ulja na svojoj koži?

Pa, svi ljudi koji imaju kožnu sklonu aknama definitivno moraju da se drže podalje od maslinovog ulja. Ono je komedogeno, što znači da vam može zapušiti pore i probuditi uspavane akne. 

Koji je najbolji način za upotrebu maslinovog ulja na vašoj koži? 

Poput svakog ulja, maslinovo treba da se koristi u maloj meri. To je posebno primenljivo kada se radi o vašem licu, tako da bi trebalo da koristite tek nekoliko kapi na vlažnoj koži ili da ga razblažite pre nanošenja. 

Isto se može reći i za vaše telo. Nanesite ovo ulje na vašu vlažnu kožu, tačnije njene najsuvlje delove. Zbog svoje viskoznosti, ono nije baš najelegantnije rešenje, tako da ne želite da ga razmažete svuda kao da je u pitanju losion. 

Ako želite da ga koristite kao skidač šminke sa očiju, to možete uraditi bez mnogo problema, ali se pridržavajte neke mere. 

Koje maslinovo ulje odabrati?

Ako želite da koristite maslinovo ulje na svojoj koži, odaberite hladno ceđeno, neprerađeno, ekstra devičansko maslinovo ulje. Tako ćete dobiti najveći sadržaj dobrih elemenata, bez dodatnih konzervanasa. 

© 2020 MarieClaire | All rights reserved.