Šta da radite ako ne podnosite najboljeg prijatelja svog partnera

datum: 07.07.2019.

Da li ste se našle u ovoj situaciji: volite svog supruga, dečka ili partnera svim srcem, obožavate sve što on radi, ali jednostavno ne podnosite njegovog najboljeg prijatelja. 

Bilo da za to postoji razlog, ili vam je tip jednostavno antipatičan, znate i same da ste u velikom sosu. A pored toga, nikako ne možete da shvatite, zašto se vaš partner, muž ili dečko druže sa njim duži niz godina, kada je očigledno da on nije baš, da kažemo dobar. Da li možete sebi dozvoliti da od svog partnera tražite prekid te veze? 

Pa, prijateljstva su komplikovana. Prijatelji koje upoznamo u srednjoj školi, postaju sasvim drugačiji ljudi onda kada odrastu. Ako ste u kontaktu sa nekima od njih, onda verovatno osećate da se ta osoba promenila. Ipak, postoji razlika između neslaganja oko omiljenog sportskog tima i lošeg ponašanja i stavova koje neke osobe usvoje. 

Pored toga, ako se najbolji prijatelj vašeg partnera nije ni potrudio da vas upozna kao osobu, stvari postaju još gore. On vas vidi kao privezak koji ometa njihovo druženje i dobar provod na koji je inače navikao. 

Šta možete uraditi po tom pitanju?

Pa, možda jednostavno želite da vaš partner razume o čemu vi govorite i šta vam se ne dopada. To je savršeno fer. Ako je to vaš cilj, pokušajte da mu date precizne primere lošeg ponašanja njegovog prijatelja – glasno komentarisanje izgleda neke devojke, trenutak u kom vas je ignorisao ili nešto slično. Jasno mu stavite do znanja da se jednostavno ne slažete sa njegovim prijateljem i nadajte se da će vas on razumeti, a možda i podržati. 

Možete zatražiti od svog partnera da preduzme nešto po tom pitanju, ali budite spremne na odbijanje. Ako želite da on nešto kaže svom prijatelju kada se loše ponaša, recite mu to. Želite da otkažete vaše nedeljno ili mesečno viđanje sa njim? Budite vokalne oko toga i spremne na kompromise. 

Ali, možda želite da se vaš partner u potpunosti otarasi te nemile osobe. Sve što vam možemo reći kao savet je sledeće: ne pokušavajte da donesete tu odluku umesto njega. Niko ne voli kada se oseća kontrolisano i pod pritiskom, posebno kada se radi o starim prijateljstvima. Izrazite svoja osećanja i potrebe jasno, a svom partneru prepustite dalje donošenje odluka. 

Čak i ako vaš partner rauzme vaše potrebe i želi da vam ispuni želje, za to mu je možda potrebno vreme. On će se možda postepeno distancirati od svog prijatelja, radeći to onako kako njemu odgovara. Ako deli vaše vrednosti, neće više moći da ignoriše negativne aspekte na koje ste mu ukazali. 

© 2019 MarieClaire | All rights reserved.