Nauka objašnjava: zašto vaš partner uvek želi seks a vi ne?

datum: 09.04.2019.

Možda vam deluje da je vaš partner uvek spreman za akciju, a vi ste njegova sušna suprotnost. Ili se pitate zašto nikada niste osetile ta strastvena osećanja, kakva vidimo u svim holivudskim filmovima. Pa, čik pogodite? Sa vama je sve u redu – verovatno na drugi način osećate želju.

Sve do 2001.godine, ideja da je za seks potrebna priprema, bila je naširoko klasifikovana kao seksualna disfunkcija. Ipak, zahvaljujući brojnim seksolozima, sada znamo da zapravo postoje dve vrste želje: spontana i responsivna, a pritom, obe su savršeno normalne. 

Spontana želja se može opisati kao trenutak u kom ste odjednom rasploženi za seks, bez ikakve pređašnje motivacije. Na primer, perete sudove posle večere i pomislite u sebi, hmmm seks bi sada baš bio dobar. To je u prevodu taj ludi strastveni nagon koji vidite u filmovima. 

Sa druge stane, responsivna seksualna želja je ona kada želju za seksom dobijete tek onda kada sam čin krene. Nešto seksi se dogodi i raspoloženi ste za seks. Nemate neku spontanu želju za vođenjem ljubavi, ali u istom uživate kada se zagrejete. 

U prošlosti, terapeuti su spontanu želju opisivali kao mušku, dok je responsivna bila ženska. Ipak, kao i sa svakom drugom etiketom, postoji daleko više nijansi koje se moraju uzeti u obzir, pre nego što nekome pripišemo određeni epitet. 

Činjenica je da su oba tipa želje sasvim normalna i za žene i za muškarce, kao i da obe vrste mogu dovesti do ispunjenog seksualnog života. 

© 2019 MarieClaire | All rights reserved.