Koliko nam zapravo vremena treba da se zaljubimo

datum: 10.07.2019.

Da li ste ikada zakolutale očima na sve one momente u kojima se filmski junaci zaljube ludo nakon samo par minuta provedenih zajedno jer smatrate da ta priča ne pije vodu u stvarnom životu? Pa, kako se ispostavilo, možda i pije, a nauka nam uskače u pomoć kako bismo vam to i dokazali. 

Fiziološki gledano, potrebna vam je samo petina sekunde, da vaše telo krene da stvara sve one hemikalije koje vas dovode do ludila i bude u vama osećaj zaljubljenosti. Ako vam to deluje previše brzo, znajte da i jeste, jer vam je tehnički potrebno oko sat vremena da se zaljubite u kompletnog stranca. 

Neka prethodna istraživanja pokazala su nam da muškarci čekaju samo osamdeset osam dana kako bi izgovorili te čuvene reči, dok čak trideset devet procenata muškaraca to izgovori tokom prvog meseca zabavljanja. Ženama je, verovali ili ne, potrebno 134 dana!

Ako spavate sa ovom osobom, možete očekivati da će se ta osećanja manifestovati i ranije, jer orgazmi dovode do proizvodnja hormona vezivanja. Čak i ako vaš partner nije verbalno izrazio svoju ljubav, on je verovatno oseća. 

Bilo kako bilo, ljudi su unapred podešeni da osećaju ljubav, hteli to ili ne. Šta god da je uzrok osećanja zaljubljenosti, moramo priznati da nam on prija. Kao kulminacija nekoliko srećnih hemikalija u vašem mozgu se stvara osećaj euforije, koji je nezamenljiv. Ako mislite da ste počeli da se zaljubljujete, bilo u nekoga koga znate godinama ili osobu sa kojom ste bile na samo jednom sastanku, otkrivamo vam razloge za to: 

Kao prvo, tu je dopamine koji u vašem mozgu stvara festival ljubavi.  U pitanju je hormon baziran na očekivanju nagrade koja odgovara na vaše potrebe. Potom, na scenu stupa oksitocin, koji se inače i naziva hormonom ljubavi, a čitav taj koktel finiširan je serotoninom.  

Da li treba da budete zabrinute ako se brzo zaljubljujete?

Pa, stvar je u sledećem: ove hemikalije su dizajnirane da vas motivišu da preduzmete akciju i zadovoljite nepoznatu potrebu. Kada je zadovoljite, hemikalije se više ne stimulišu. 

Osećanja koja su vas do sada uzdrmavala poput zemljotresa, postaju znatno slabija. Mislite da je vaša ljubav oslabila zajedno sa njima? Pa, nije, samo je postala nešto na šta ste se navikli. 

© 2019 MarieClaire | All rights reserved.