Kako nedostatak sna utiče na vašu vezu

datum: 25.06.2019.

Hajde da pretpostavimo da je sa vašom vezom sve u redu. 

Volite se, živite i spavate zajedno. Ne žalite se na život, gajite i negujete uzajamno razumevanje i imate savršen seksualni život. Ipak, ponekad ujutru, čak i kada vam on donese kafu u krevet, u vama se budi čudan osećaj. Kafa je malo vodena, on je zamišljen, a sunce nije u prognozi. Takve misli su alarmantne i vi polako podležete pretpostavkama u svom umu. Da li se vaša veza suočava sa krizom? Šta ako nema više ljubavi? Kako je došlo do toga? Šta sada uraditi? 

Zapravo, odogovor je izuzetno jednostavan – niste dovoljno spavali i to nije prvi put. Pošto ste svesni svega šta čini ozbiljan i snažan odnos, preostaje vam da naučite još jedan detalj – ako želite da se osećate srećno u svom privatnom životu, nemojte zanemariti sve dobrobiti kvalitetnog sna. S obzirom na to da čak jedna trećina svetske populacije svoje zdravlje uništava spavajući manje od šest sati dnevno, kvalitetan san je veoma važna stvar o kojoj morate voditi računa. 

Moramo navesti da sve ovo što tvrdimo nije plod fikcije, već zaključak zasnovan na naučnom istraživanju. Naime, vodeći psihoterapeuti sa jednog univerziteta su sproveli sedmodnevnu anketu među bračnim parovima, objavljujući dnevnike posmatranja za oba supružnika koji nam govore da je vreme spavanja direktno povezano sa vašim iskustvom u vezi, baš kao i ukupnim zadovoljstvom u komunikaciji sa partnerom. 

Analiza je naravno pokazala da su supružnici koji dovoljno spavaju daleko više zadovoljni zajedničkim životom, dok je takođe utvrđeno da trajanje sna više utiče na raspoloženje muškarca. Kod žena, nedostatak sna nije jednostavan u fizičkom smislu, ali generalno ima više uticaja na njihov duh – zapravo, usudićemo se da kažemo da žene koje premalo spavaju gube svoje anđeosko strpljenje koje inače imaju. 

Dakle, morate imati na umu da ako hronično patite od nedostatka sna, taj problem morate nekako rešiti. Odredite svoju strategiju i nastavite sa akcijom – promenite situaciju u spavaćoj sobi, ubacite klimu, promenite dušek i jastuke. Dobrostanje vašeg bića, a posebno zdrav i kvalitetan san, imaju veoma snažan uticaj na harmoniju u vašim ljubavnim odnosima. 

© 2019 MarieClaire | All rights reserved.