Brak je za žene stresniji od zasnivanja porodice

Foto: MarieClaire.co.uk, datum: 24.09.2019.

Puno je studija koje nam govore kada treba da radimo stvari – kada treba da postignemo neke prekretnice, da počnemo sa osnivanjem porodice ako želimo više od jednog deteta i u kojim godinama se konačno osećamo kao odrasli ljudi…

Bilo da se borite da pratite ove starosne etikete ili u potpunosti podržavate stručnjake koji tvrde da su žene srećnije - i zdravije - kad odluče da se ne udaju ili imaju decu, znajte da je poslednja studija koja je fokusirana na romantične i porodične veze veoma je interesantna. 

Nova studija je otkrila da brak zapravo ostavlja žene pod većim stresom od osnivanja porodice i dece. Očigledno je manje stresno baviti se dečijom vriskom, nedostatkom sna i beskrajnim prljavim pelenama od pokušaja stvaranja funkcionalnog bračnog života.

Istraživači sa Univerziteta Padove otkrili su da je 75% ispitanica odgovorno za većinu roditeljskih i porodičnih obaveza, a jedna od pet žena izjavila je da je glavni izvor njihovog stresa nedostatak podrške supružnika.

Takođe je otkriveno da se zdravlje muškarca znatno pogoršava kada žena umre, a čini se da su žene zdravije kada im muž umre, jer su bolje opremljene za borbu sa stresom.

„Udovice se bolje snalaze od udovaca sa stresom koji nastaje zbog gubitka partnera“, rekla je dr Caterina Trevisan sa Univerziteta u Padovi.

Dr Caterina rekla je za Telegraph: „Budući da žene uglavnom imaju duži životni vek od muškaraca, udate žene takođe mogu trpeti posledice opterećenja, pošto se one često posvećuju brizi za svog muža u kasnijem životu.“

© 2020 MarieClaire | All rights reserved.