6 suptilnih znakova koji govore da ste u toksičnoj vezi

datum: 18.05.2019.

Kada ste se tek upoznali, stvari su bile savršene – on vam je kupovao cveće i bombonjere, gledao filmove i serije u kojima uživate, pridržavao vam vrata i sve ostalo…

Ali sada, kada ste u vezi već neko vreme, niste sigurni da li su povremeni problem sa kojima se susrećete samo normalna stvar ili nešto sasvim drugačije. Otkrivamo vam šest znakova koji vam mogu pomoći da otkrijete da li ste u toksičnoj vezi. 

Dajete mnogo više nego što dobijate. Ovde ne govorimo o materijalnim stvarima i velikim gestovima, već o pažljivim sitnicama. Na primer, da li vam partner masira leđa, a da ga ne ubeđujete pola sata u to, da li je eto tek tako kupio vaš omiljeni sladoled u prodavnici ili vam poslao smešni meme u kom ćete uživati? Ako samo vi dajete sve od sebe kako biste obradovali svog partnera, ali vam on nikada ne uzvraća taj gest, verovatno bi trebalo da se zapitate da li je ta veza dobra za vas. 

Anksiozni ste kada niste zajedno. Kada ste proveli nekoliko sati bez svog partnera, proveravate svoj telefon, neodlučni ste i brinete da li je sve u redu. I dok ste možda u početku mislili da je to razlog zbog kog treba što više da budete zajedno, to verovatno sada nije slučaj. Ako se konstantno preispitujete, vaš partner kontroliše svoj život i odluke koje donosite na toksičan način.

Svađate se oko iste stvari svake nedelje. On nikada ne iznosi smeće. Vi ste preumorni da izađete posle posla. Šta god da je tema vaših rasprava, većina parova ima nekoliko cikličnih svađa koje se povremeno pojavljuju. Ali, ako se svađate samo da biste se svađali, bez komuniciranja na temu problema sa željom da ih rešite, vaša veza definitivno hoda po granici toksičnosti. 

Vodite računa u rezultatu. To je fenomen koji zapravo predstavlja situaciju u kojoj vas osoba sa kojom ste u vezi i dalje krivi za greške koje ste napravili u prošlosti. Ako ste razrešili neki problem, veoma je toksično iskopavati tu istu raspravu iznova i iznova, sa namerom “pobede”. 

Ne osećate se kao da ste svoji. U zdravoj vezi, sve vaše najbolje osobine će isplivati na površinu. Kada vi i vaš partner izađete u grad, trebalo bi da se osećate puno samopouzdanja, predivno i bezbrižno, a ne ljubomorno, nesigurno ili ignorisano. Ako se osećate lošije otkako ste u vezi, verovatno bi trebalo da se zamislite. 

U potpunosti se obuzeti vezom. Svaki deo vašeg života fokusiran je na vašeg partnera. Konstantno razmišljate o njemu i sve što radite bi trebalo da ga učini srećnim. Ta osećanja se lako mogu pomešati sa ljubavlju, ali to takođe može biti znak toksične veze. Ne smete dozvoliti vezi da kontroliše svaki aspekt vašeg života. Ako se izolujete od porodice i prijatelja zbog svog partnera, to je glavni znak upozorenja. 

© 2019 MarieClaire | All rights reserved.