5 saveta koji će vas spasiti od raskida ili razvoda

datum: 13.06.2019.

Ponekad, ona čuvena izjava, “dok nas smrt ne rastavi”, nije baš toliko jednostavna…

Ako nama ne verujete, pitajte četrdeset do pedeset procenata bračnih parova čije se veze završe razvodom. Baš iz tog razloga, odlučili smo da potražimo savete psihoterapeuta, koji će vam pomoći da ojačate svoj brak, u velikoj meri. Savetujemo vam da ih isprobate, čak i ako vaš brak nije u krizi. 

Ne oslanjajte se na svog partnera za sve

Vaš suprug je vaša omiljena osoba, sa kojom najviše volite da provodite vreme. Pored toga, on je pouzdan i spreman da vam ugodi kada god i kako god može. Ipak, tom stazom bi trebalo da koračate pažljivo. Kada se na nekoga oslanjate previše, to može stvoriti nepotrebni pritisak koji je ponekad nepodnošljiv. U današnje vreme, mi od jedne osobe želimo mnogo toga – značenje, pouzdanost, kontinuitet, spontanost i sve druge stvari. Naravno, želimo da naše veze budu strastvene i romantične. Kada sve to saberete, postaje daleko jasnije zašto neke veze pucaju pod pritiskom. Savet koji vam dajemo je sledeći: zadržite svoj identitet van svog partnera, pa provodite vreme sa prijateljima i porodicom. 

Uvedite promene kada god možete – posebno u spavaćoj sobi

Svako ko je u braku nekoliko godina, reći će vam da je veoma teško održati tu inicijalnu iskru kada se opustite u jednoj vezi. Tako, prema mišljenju stručnjaka stvara konflikt između ljubavi i želje. Ako intimnost raste kroz upoznavanje i otkrivanje svega, erotika na taj način opada. Erotika napreduje kada se hrani nečim misterioznim, novim i neočekivanim. Nemojte zaboraviti da je vatri neophodan vazduh da bi gorela. 

Izvinite se prvi

Kada ste u braku duže vreme i planirate da to i tako ostane, onda svakako znate da svaka veza ima svoje probleme i svađe. Najvažnija stvar – nemojte čekati da se druga osoba izvini, čija god da je krivica. Onaj ko se prvi izvini, zapravo je snažnija osoba u vezi. 

Ako vaša definicija ljubavi evoluira, nemojte paničiti

Kada volite nekoga, uvek se slažete sa svim šta ta osoba kaže i obožavate ih, zar ne? Pa, ne. Ljubav je daleko komplikovanija od toga. Ljubav je aktivna stvar, i voleti nekoga je radnja koja se ne može obavljati tek tako. Tokom vremena, vaša ljubav prema vašem partneru će se definitivno promeniti, a to je sasvim u redu. 

Prestanite da poredite svoju vezu sa drugim vezama

Ako se vaša prijateljica udala i sve je izgledalo savršeno (barem na Instagramu), a ona deluje ekstatično srećno (na Facebooku), dok se vi osećate umorno i iscrpljeno, nikako nemojte pokušati da poredite svoju vezu ili brak sa njenom. Isključite se sa društvenih mreža na par dana. Nemojte težiti da budete neko drugi, jer je to jedno zaista iscrpljujuće iskustvo. Fokusirajte se i pokušajte da budete najbolja verzija sebe, u svom sopstvenom životu.

© 2019 MarieClaire | All rights reserved.