Sve što morate znati o mamogramima i zašto morate zakazati svoj pregled

datum: 31.08.2020.

Pre nego što se završi mesec Borbe protiv raka dojke, odlučili smo da sa vama podelimo još neke stvari o kojima morate povesti računa, posebno ako u svojoj porodici imate osobu koja se u jednom momentu borila sa tim oboljenjem….

Mamogram je jedan od najefikasnijih načina za određivanje da li imate ili nemate rak dojke, a ukoliko do sada niste imali svoj prvi pregled, otkrićemo vam činjenice koja pre toga morate znati. Saznajte šta možete očekivati od ove procedure, kao i nekoliko načina na koje možete primetiti rak dojke i smanjiti verovatnoću pojave istog. 

Šta je mamogram

Mamogram, ili mamografija, predstavlja rentgensku sliku vaše dojke, koju radi sertifikovani tehničar. Procedura pomaže detektovanje ili postavljanje dijagnoze, bilo da ste u rizičnoj grupi za oboljevanje od raka ili ne. Postoje dva tipa mamograma: 

1. Skrining mamomgrami – oni se koriste kako bi se potražili znaci raka kod žena, koje nemaju nikakve simptome ili probleme, i obično se rade iz dva različita ugla. 

2. Dijagnostički mamogrami - oni se koriste za ispitivanje dojke žene ako je primetila simptome ili promene u svojim dojkama, a ujedno se radi i na ženama koje su ranije tretirane zbog ovog oboljenja. 

Stručnjaci preporučuju ženama u četrdesetim godinama redovne kontrole, na svake dve godine. Osobama koje imaju ličnu ili porodičnu istoriju sa ovom bolešću preporučuje se da mamogram urade i ranije. Tokom ovog procesa, bićete izloženi maloj količini radijacije zbog tipa rentgenskih zraka, pa on nije preporučljiv ženama koje su trudne ili trenutno doje. 

Kako mamogram radi? 

Tokom procesa, tehničar će staviti vašu dojku između dva dela mašine, koji će je pritisnuti na par sekundi kako bi napravili sliku. Čitav proces traje oko dvadeset minuta, a žene sa implantima ili većim grudima možda moraju uraditi više slika, što  može produžiti process.

Kako se možete pripremiti za mamogram?

Postoji nekoliko vodiča koje bi trebalo da pratite pre nego što odete na mamogram. Nemojte nanositi dezodorans, puder za telo, parfem, mast ili kreme u blizini vaših grudi ili pazuha. Hemikalije i sastojci koji se nalaze u ovim proizvodima mogu uticati na sliku ili izgledati kao kalcifikacije, pa je veoma važno izbeći ih. 

Kada ćete dobiti rezultate?

U zavisnosti od klinike na koju odete, rezultati će obično biti spremni za nekoliko nedelja. Radiolog će pročitati vaše snimke, a potom poslati izveštaj vašem lekaru kada je spreman. Ako ne dobijete rezultate za trideset dana, obavezno kontaktirajte kliniku gde ste ga radili.

© 2020 MarieClaire | All rights reserved.