Šta je refleksologija i da li je treba probati?

datum: 16.05.2019.

Nakon dugog dana hodanja po betonu u vašim omiljenim kožnim salonkama sa kaišem, vašim tabanima definitivno treba malo ljubavi, brige i nege…

Da li bi trebalo da odete na standardnu masažu stopala ili bi trebalo da probate refleksologiju? Otkrivamo razliku između ta dva tretmana, koja će vas definitivno zanimati. 

Dakle, šta je refleksologija? Refleksologija je tip alternativne terapije, baziran na ideji da različite tačke na vašim stopalima (i dlanovima takođe) odgovaraju specifičnim mišićima ili organima u vašem telu. Refleksolog će primeniti pritisak na tim tačkama kako bi vas rešio napetosti, poboljšao cirkulaciju i poboljšao zdravlje u tom delu tela. Na primer, imate problem sa ušima – refleksolog će se fokusirati na bazu vašeg malog nožnog prsta. Problemi sa srcem? Pritisak će biti primenjen na centarlni deo stopala. Za problem sa leđima, obratite pažnju na palac.

Da li to zapravo deluje? Pa, da i ne. Postoji veoma malo naučnih dokaza koji podržavaju teoriju da dodirivanje određenog dela stopala mogu uticati na specifične delove vašeg tela, pa se refleksologija ne preporučuje kao zvanično lečenje zdravstvenih problema. Ipak, mnoge studije takođe dokazuju da refleksologija može imati pozitivni uticaj na vas generalno, opuštajući vas i spuštajući vam nivo stresa. 

Kakav je osećaj? Tokom sesije refleksologije, izućete svoje cipele i čarape, sedećete ili ćete ležati u udobnom položaju. Za razliku od masaže stopala, refleksolog ne koristi losione i ulja, već primenjuje pritisak na vaše stopalo u skladu sa specifičnom mapom. U zavisnosti od vaše lične tolerancije na bol i probleme koje imate, refleksologija ponekad može biti bolna, ali generalno, to je prijatni tretman u kom ćete uživati.

Da li bi trebalo da je probate? Ne morate se prikloniti teoriji koji isceljenja, ali svakako ste svesni da pritisak na stopalima može umanjiti bol i pruža dobar osećaj. Dakle, ako mislite da zaslužujete malo ljubavi i brige u tom delu svog tela, ako nas pitate, probajte je. Odaberite profesionalca ili radite to sami – lako ćete shvatiti u čemu je stvar. 

© 2019 MarieClaire | All rights reserved.