Miele Kitchen Experience, interaktivno kuvanje donelo nam je duženje sa osnivačem koncepta New Balkan Cuisine i prijateljem brenda Miele, kuvarom Vanjom Puškarem.Tokom ovog susreta zajedno smo pripremali dva interesantna specijaliteta, zabavili se i saznali više o kombinovanju začinskog bilja, kuvanju na pari i malim tajnama koje proces kuvanja činejednostavnijim.
Na našem tanjiru našli su se pileći batak u vinu i voćni crumble sa sladoledom od vanile, koje, pažljivo prateći smernice iskusnog chef-a, možete veoma lako pripremiti.
Program Miele Kitchen Experience predstavlja spoj kulinarske veštine, pravilnog kombinovanja sastojaka i pripreme hrane na vrhunskim Miele uređajima, koji svojom inovativnom tehnologijom utiču na očuvanje arome. Miele Kitchen Experience susreti namenjeni su svima koji žele da se u dobrom društvu praktično upoznaju sa mogućnostima Miele kuhinjskih uređaja.
Dodatne informacije, recepte i fotografije sa Miele Kitchen Experience časova, osim na zvaničnoj Miele web stranici, možete pratiti i na Facebook i Instagram stranicama brenda.
PILEĆI BATAK U VINU, PIRE KROMPIR
- Potrebne namirnice:
- pileći batak kg 1
- crni luk kg 0.1
- šargarepa kg 0.2
- majčina dušica sveža kg 0.003
- beli luk kg 0.004
- lovorov list kom 2
- crveno vino l 0.5
- med kg 0.1
- so kg 0.02
- biber u zrnu (mlin) kg 0.005
- brašno kg 0.050
- maslac kg 0.1
- paškanat kg 0.05
- krompir kg 1
- puter kg 0.15
- neutralna pavlaka l 0.15
- senf sa celim semenom slačice kg 0.030
Priprema:
Pileći batak sa koskom začiniti, uvaljati u brašno, a zatim opeći sa svih strana na zagrejanom maslacu dok ne postanu zlatno žuti. Batak izvaditi i na istom maslacu sotirati očišćeno sitno cečeno korenasto povrće. Dodati lovorov list, med, majčinu dušicu, senf. Nastaviti sa sotiranjem. Kada povrće krene da se karamelizuje dodati batak i sve naliti vinom. Kada vino provri, naliti malo vode. Prekriti papirom za pečenje i odložiti u pećnicu na 60 minuta na 160C.
Krompir skuvati u ljusci. Vreo krompir ljuštiti, dodati zagrejan puter i zagrejanu pavlaku, a potom lupati u fini krem. Po potrebi dodati so i po ukusu med.
VOĆNI CRUMBLE SA SLADOLEDOM OD VANILE
- Potrebne namirnice:
- jabuka kg 0.5
- borovnica smrznuta kg 0.1
- bundeva kg 0.2
- puter kg 0.1
- šećer kg 0.1
- ovsane pahuljice kg 0.1
- suvo grožđe kg 0.015
- brađno kg 0.05
- vanila sladoled kg 0.4
- cimet kg 0.002
- pomorandža kg 0.065
Priprema:
Jabuku oljuštiti i seći na krupne kocke. Oljuštenu bundevu seći na krupne kocke. Od ovasnih pauljica, pola količine šećera i pola količine putera i brašna umesiti masu za crumble. Raširiti na pleh na papiru za pečenje, pa uz povremeno mešanje peći 10 minuta na 180C.
Ostatak maslaca i šećera zagrejati, dodati bundevu, a nakon nekoliko minuta i jabuku. Sve lepo karamelizovati uz povremeno nalivanje sa belim vinom. Kada bundeva i jabuka omekšaju pripremiti posude za zapecanje. Rasporediti borovnicu, suvo grožđe, jabuku i bundevu. Posuti crumbleom i zapeći oko osam minuta. Prilikom serviranja služiti sladoled od vanile.