Jane Fonda uhapšena u Vašingtonu

datum: 14.10.2019.

Slavna glumica je uhapšena pre dva dana u Vašingtonu…

Jane Fonda, osamdesetjednogodišnji politički heroj, upravo je uhapšena na stepenicama Capitol građevine u Vašingtonu, tokom protesta zbog klimatskih promena. Fonda je jedna od šesnaest osoba koje su privedene, jer su “nezakonito demonstrirale na istočnom frontu U.S. Capitola”, prema izjavi koju je dala Eva Malecki, direktor komunikacija policije Kapitola. Svi protestanti su optuženi za “ometanje, pravljenje gužve i sprečavanje normalnog funkcionisanja”. 

Prema navodima, Fonda se preselila u Vašington kako bi bila više politički aktivna i izjavila je da će protestvovati na stepeništu Kapitola svakog petka sve do januara, kada mora da počne da radi na snimanju nove sezone Netflix serije Grace and Frankie. Navodno, ona je svoje hapšenje isplanirala. 

“Uzeću svoje telo, koje je poznato i popularno sada zbog televizijske serije, otići ću u Vaštingon i protestvovaću svakog petka. Taj događaj će se zvati Fire Drill Friday, a upustiću se u građansku neposlušnost i biću hapšena svakog petka. 

Pogledajte kako je izgledao njen protest: 

Fonda je znala da mora da uradi nešto, nakon što je pogledala govor šesnaestogodišnje aktivistkinje, Grete Thunberg, u kom ona zahteva da zakonodavci priznaju da je krajnje vreme za promene i da je situacija alarmantna. “Greta je rekla da moramo da se ponašamo kao da smo u krizi. Moramo da se ponašamo kao da naša kuća gori”, objašnjava Fonda. 

© 2020 MarieClaire | All rights reserved.