Bundeva – kraljica jeseni

Foto: Promo, datum: 05.10.2019.

Iskoristite sezonu bundeve i uživajte u njenom ukusu i hranljivim sastojcima… 

KOLAČ SA BUNDEVOM ZA 4 OSOBE

Sastojci: 125 g putera, 4 kašike kokosovog šećera, 1 šolja integralnog brašna, 4 jaja, 600 g bundevinog mesa, 3 kašike meda, 1 kašičica cimeta

Priprema: Umesite testo od brašna, 1 jajeta, šećera i putera, pa ga odložite u frižider da odstoji barem pola sata. Skuvajte bundevu, procedite, pa štapnim mikserom umutite sa medom, cimetom i preostala 3 jajeta. Izvadite testo iz frižidera, rastanjite ga tako da potpuno prekrije ivice pleha i zbodite ga viljuškom, kako ne bi raslo. Rasporedite fil od bundeve po testu i pecite ga na 200 stepeni u zagrejanoj rerni, dvadesetak minuta. Dok se peče umutite slatku pavlaku i ostavite u frižideru. Kada se kolač ohladi, isecite ga na trouglove, dekorišite kuglicama šlaga i pospite cimetom.

POTAŽ OD BUNDEVE ZA 4 OSOBE

Sastojci: 1 kg bundeve, 2 srednje šargarepe, 2 krompira, 1 veći luk, 2 čena belog luka, so, biber, peršun, pavlaka za kuvanje, maslinovo ulje, kisela pavlaka

Priprema: Očistite bundevu, šargarepu, krompir i luk i stavite sve zajedno da se kuva. Kada dovoljno omekša, procedite povrće i ostavite vodu od kuvanja sa strane. Skuvanu bundevu sa povrćem izmiksajte štapnim mikserom, dodajući vodu od kuvanja. Sami dozirajte količinu vode u zavisnosti od toga koliko želite da vam bude gust potaž. Pri kraju kuvanja, dodajte kašiku maslinovog ulja, komadić putera, pavlaku za  kuvanje, posolite i pobiberite prema ukusu. Poslužite sa sitno seckanim peršunovim lišćem, kiselom pavlakom i kockicama prepečenog hleba.

PUNJENA BUNDEVA ZA 4 OSOBE

Sastojci: 1 veća muskatna bundeva, 250 g mešanog mlevenog mesa, 1 mala glavica crnog luka, 1/4 struka praziluka, 2 čena belog luka, 1 šargarepa, nekoliko šampinjona, ljuta papričica, seckani peršun, so, biber, pola kašičice aleve paprike, 50 g pirinča

Priprema: Operite bundevu i prepolovite je napola, očistite od semenki i pažljivo nožem izvadite meso. Posolite i pobiberite, prelijte s malo ulja i zapecite oko 15 minuta sa isečenom stranom nadole. Po želji, bundevu ne morate prvo da zapečete ili je pecite sasvim kratko. U veći tiganj sipajte nekoliko kašika ulja i ispržite sitno seckan crni luk dok ne postane staklast. Dodajte sitno seckani praziluk i papričicu, promešajte, pa dodajte sitno seckane šampinjone i sve zajedno pržite. Za to vreme krupno narendajte meso bundeve i šargarepu, pa i njih ubacite u tiganj i nastavite dinstanje dodajući pomalo vode. Zatim dodajte mleveno meso, propržite, pa dodajte opran i oceđen pirinač i propržite sve zajedno. Na kraju umešajte sitno seckani peršun i beli luk. Začinite po ukusu. Zapečenu bundevu okrenite, napunite pripremljenom smesom, sipajte vrlo malo vode na dno pleha, pokrijte folijom i pecite oko pola sata na 180 stepeni.
 

© 2019 MarieClaire | All rights reserved.