Šta sve morate znati o dlačicama na bradi

datum: 11.07.2019.

Da li i vi imate one trenutke kada detaljno ispitujete svaki delić svoje kože pred ogledalom koje uveličava vaš odraz?

Pažljivo analizirate svaku tačkicu, svaku poru i nepoželjnog gosta, među kojima se mogu naći i dlačice na bradi. Naravno, možete ih iščupati, ali sada razmišljate da li je sve u redu sa vama? Da li se to dešava i drugim ljudima? Da li je će se ponovo pojaviti? 

Dozvolite da vas zaustavimo pre nego što upadnete u spiralu brige koja će vas dovesti do ludila. Nekoliko dlačica na bradi su sasvim normalne kod žena, i ne bi trebalo da izazivaju brigu. 

Kao prvo, sve žene imaju dlačice na bradi, koje su uglavnom tanke i svetle. Ali, s vremena na vreme, tu se pojavi i neka tamnija, oštrija dlačica, koja je takođe sasvim normalna. Određeni hormoni, a posebno androgeni ili muški hormone poput testosterona, mogu izazvati rast tamnijih i debljih dlačica, ako ikada ispadnu iz ravnoteže. 

Žene takođe proizvode ove hormone, u manjoj meri nego muškarci, i oni su uglavnom savršeno izbalansirani ženskim hormonima. Ipak, ta ravnoteža se može poremetiti zbog brojnih faktora, poput trudnoće, menstruacije, menopauze i brojnih drugih faktora. 

Ipak, ako primetite veću količinu tamnih i debljih dlačica na bradi i licu, to može biti znak da u vašem telu postoji abnormalno visok nivo androgenih hormona, ili čak pojačana osetljivost u vašim folikulama, čak i ako su svi hormone u najboljem redu.

Ponekad, razlog za hirsutizam nije poznat, dok se takođe može povezati sa pritajenim zdravstvenim problemima koje inače ne biste primetili. Mi vam otkrivamo najčešća: 

Sindrom policističnih jajnika

Čak deset procenata žena koje su u plodnim godinama imaju sindom policističnih jajnika, koji je okarakterisan kako mu i samo ime kaže, cistama koje rastu na jajnicima, pa sprečavaju sazrevanje jajnih ćelija i izazivaju probleme sa plodnošću. 

PCOS može uticati na nivoe vaših hormona, što može dovesti do dobijanja kilaže, neredovnih menstruacija, akni i pojačane maljavosti. 

Ukoliko mislite da je to i vaš slučaj, posetite endokrinologa kako biste detaljno ispitali svoje zdravstveno stanje. 

Adrenalni tumori ili tumori na jajnicima

Iako ne znamo njihov uzrok, izrasline ili mase na vašim jajnicima mogu pojačati proizvodnju androgenih hormona u vašem telu, što će izazvati pojačanu maljavost. Zbog ovih tumora možete osetiti bol u karlici, pritisak ili neredovno vaginalno krvarenje. 

Ako imate jedan ili sve ove simptome, vreme je da posetite svog lekara, koji će vas poslati da uradite neophodne pretrage kako biste tačno znači šta se dešava sa vašim telom. Ne brinite, sve ove izrasline su uglavnom benigne.

One se takođe mogu pojaviti i na vašim nadbubrežnim žlezdama, koje se nalaze iznad bubrega. Mnogi od ovih tumora su asimptomatični, ali oni uzorkuju proizvodnju viška hormona. Možete ih primetiti po simptomima kao što su dobitak kilaže, lako stvaranje modrica, akne, visok krvni pritisak, visok nivo šećera u krvi i promena mirisa tela između ostalog. 

U nekim slučajevima, operacija uklanjanja ovog tumora je neophodna, čak i kada je on benigni, ali je najverovatnije da se nakon toga više neće vratiti.

Kušingov sindrom

Ovaj hormonalni poremećaj, poznat i kao hiperkortizolizam, rezultat je dugotrajnom izlaganju visokih nivoa kortizola, koji proizvode adrenalne žlezde. Kušingov sindrom se može pojaviti i usled uzimanja kortikosteroizda tokom dužeg vremenskog perioda ili zbog adrenalnog tumora. 

Insulinska rezistencija ili dijabetes 

Kada ste otporni na insulin, vaše telo nema pravu reakciju na njega. Ako niste znali, insulin je hormone koji pomaže vašem telu da šećer pretvori u energiju. Kada imate intoleranciju, nivo šećera u krvi vam je uvek visok, što može dovesti do dijabetesa. Insulinska rezistencija može dovesti i do podizanja nivoa testosterona, što direktno uzrokuje pojavu preterane maljavosti. 

Kako da znate da li se to vama dešava? Ako ste konstantno žedni, urinirate više nego inače, osećate se slabo i iscrpljeno, znajte da vaše telo pokušava da vam kaže nešto na tu temu. Ukoliko se pronalazite u ovoj priči, posetite svog lekara i proverite krvnu sliku.

Trudnoća 

Kao što verovatno znate, vaši hormoni podivljaju kada ste trudni. Jedna promena koja se događa jeste porast nivoa testosterona, što je praćeno i nivoom estrogena. Upravo zbog tog balansa u rastu nivoa hormona mnoge žene nemaju simptome preterane maljavosti. Ali, to nije slučaj za sve žene. Veoma je teško predvideti kakva će se hormonska promena dogoditi u nečijem telu. 

© 2019 MarieClaire | All rights reserved.