Šta je hiperpigmentacija i kako je tretirati?

Photo by Andreas Fidler on Unsplash, datum: 30.11.2019.

Pa, imale ste bubuljicu, čačkale ste je (delovalo je kao dobra ideja u tom momentu), a sada vam je ostala tamna fleka na licu…

Ili, možda ste dobile više tamnih flekica po čelu, koje jednostavno ne odlaze. Ako niste znali, to je hiperpigmentacija i u većini slučajeva, ona ima veze sa vašim hormonima. U ovom tekstu otkrivamo sve što treba da znate o hiperpigmentaciji, uključujući i načine na koje možete da je tretirate. 

U suštini, hiperpigmentacija je diskoloracija na licu koja je uzrokovana preteranom proizvodnjom melanina. Staračke fleke, melazma i tamne tačke koje ostaju na vašem licu čak i kada akna nestane, predstavljaju najčešće forme ove pojave. 

Kako estetičari kažu, postoje dva ukorenjena uzorka hiperpigmetnacije – upalni proces i hormoni. Vrućina, izloženost suncu, preterana eksfolijacija i čačkanje kože, trudnoća, starenje i anti-bebi pilule su neki od uzroka. Koliko god da je frustrirajuća, hiperpigmentacija je pojava koja se može i sprečiti i lečiti. 

Eksfolijacija je ključna za skidanje i razbijanje pigmentisanih ćelija, tako da bilo da volite hemijski ili fizički piling, njegov cilj je da pojača regeneraciju ćelija. To ne mora biti preterano jaki piling, već može biti nešto blago, sa vitaminom B, maksimalno pet puta nedeljno.

Ako želite da sprečite potencijalnu pojavu hiperpigmentacije, svakog dana, bez izuzetka nanosite kremu koja će vas štititi od sunca. Neće vam naškoditi ni serum sa vitaminom C. Ono što obavezno morate da uradite, je da se otarasite navike čačkanja lica i akni koje se povremeno (ili često) na njemu pojavljuju.

© 2020 MarieClaire | All rights reserved.