Sitne nesavršenosti – kako ih se rešiti?

Foto: marieclaire.com.au, datum: 12.08.2018.

Instagram je popularizovao mnoge društvene pojave koje prati hešteg goals, pa tako nailazimo na #couplegoals, #friendsgoals, a u poslednje vreme i na #skincaregoals.

Ovaj put pričamo o flekama, venama, porama i rozacei koje smetaju koži da bude blistava, zdrava i baršunasta.

REŠITE SE FLEKICA!

Ako želite lice čisto kao papir, jedna od glavnih smetnji na tom putu su razne vrste pigmentacijskih mrlja koje svi imamo u nekoj fazi. Nažalost, one su gotovo neizbežne, zavise od mnogo faktora (godine, genetika, izloženost suncu, tip kože, hormonalni status, trudnoća), ali na sreću, rešive su zahvaljujući naprednim kozmetičkim tretmanima i estetskoj medicini. Od običnih flekica koje su posledica bubuljica ili akni, znatno je izraženija melazma – hiperpigmentacija čiji uzrok nije u potpunosti naučno istražen. Jesen je idealno vreme za rešavanje ovog problema.

Idealni proizvodi: Serumi koji sadrže biljne ekstrakte, vitamin C, agense za izbeljivanje kože ili viniferin.

Idealni tretmani: Jet peel, AHA kiseline, TCA piling, dermapen, laser...

SPAS ZA VENE

Rešavanje proširenih vena, koje se ne javljaju samo na nogama, već i na rukama, odnosno licu, više nije rizično i komplikovano kao ranije. Era lasera donela nam je nadu za uklanjanje mnogih problema, pa tako ugledni doktor Tapan Patel (PHI Clinic) tvrdi da je laser najbolja opcija za vene, i da je najbolje raditi ga u jesen ili zimu kada niste osunčani, odnosno izloženi suncu. U ovom slučaju, kombinuje se nekoliko lasera: za crvene i tanke vene preporučuje se onaj s kratkim dometom pulsacije, dok je za plave i ljubičaste vene potrebno dublje prodiranje. Preporuka doktora kako da sprečite pojavu vena, jeste da pijete vino, hodate, izbegavate sunce i ne pušite! Ukoliko je reč o sitnim venama na licu, koje su gotovo neprimetne, ali ipak želite savršen ten – koristite korektivni stik u žutoj boji.

Idealni proizvodi: Kreme za lice i losioni za telo koji ne sadrže AHA kiseline.

Idealni tretman: Laser – procedura je gotovo bezbolna, tako da anestezija nije nužna.

PORE – NO MORE!

Pore, ako su previše proširene, usled prekomernog lučenja sebuma koji proširuje kanal lojne žlezde, zaista mogu biti estetski problem, i zašto ga ne rešiti?! Onima s proširenim porama godišnje doba koje dolazi ide naruku, jer sunce ima uticaj da naruši kolagen i elastin, i samim tim koža lakše puca. Zabluda je da će vam preparati za zaštitu od sunca začepiti pore i napraviti ih gorim, i zato leti ne napuštajte kuću bez kreme s minimalnim faktorom 30, a zimi 15-20.

Idealni proizvodi: Retinoidi, proizvodi s niskim procentom kiselina, pilinzi sa sitnim granulama, sonični uređaji za čišćenje lica.

Idealni tretmani: Higijensko čišćenje lica, jet peel, AHA kiseline, mikrodermoabrazija, Oxy jet, dermapen, frakcioni laser...

ROZACEA: SVE ČEŠĆI PROBLEM

Ako nemate rozaceu, i niste detaljnije upoznati s njom, možda ste i vi jedna od onih osoba koje je opisuje sa: to je ono crvenilo na licu. Da, ali i mnogo više od toga. Brojni su saveti kako je ukloniti, počev od pravilne ishrane do šablonskog preporučivanja krema s kortikosterodima koji samo prividno popravljaju stanje kože. Osobe koje imaju rozaceu, znaju koliko je ona hronična i iritantna, posebno zimi kada je koža suvlja. Rozacea u svom ozbiljnom stepenu estetski izgleda veoma loše i potrebno je pristupiti planiranoj terapiji. Prema aktuelnim podacima, u Americi od nje pati više od 15 miliona osoba, a najčešće se javlja između 30. i 40. godine. Ono što doprinosi smanjenju ili izlečenju rozacee jeste i pravilna ishrana, posebno osmišljena za svakog pacijenta.

Idealni proizvodi: Blagi preparati ne sadrže intenzivne biljne sastojke, parfeme, i druge agresivne alergene. Šminka treba da bude bez mirisa, s minimalnim SPF-om 15.

Idealni tretmani: Terapija može biti lokalna (npr. azelaična kiselina) ili oralna (antibiotici), a tu su i specijalne profesionalne kreme, IPL ili Candela VBeam laser.

© 2020 MarieClaire | All rights reserved.