Kako izabrati glinu za svoj tip kože?

datum: 10.08.2018.

Pink, zelena, žuta... Njena lekovita svojstva su poznata već vekovima, jer glina je jedan od moćnih saveznika prirodne lepote.

Ona leči, apsorbuje, pročišćava, smiruje i hidrira. Korišćena je kao lekoviti napitak, ali i u službi nege kože, idealan je proizvod za eliminaciju nečistoća i bakterija. Najčešće ćete je naći kao zelenu, ali znajte da postoje i druge vrste.

Gline se razlikuju po svojoj boji i mineralima koji čine svaku od njih:

Zelena glina

Svoju boju duguje oksidima gvožđa i magnezijuma koje sadrži. Najprikladnija je za masnu kožu jer ima značajna svojstva apsorpcije i pročišćavanja. Reguliše prekomerni sebum ove vrste kože i takođe pozitivno utiče na oštećenja kože.

Bela glina

Poznata kao kaolin, ima detoks, antibakterijska i lekovita svojstva. Da li je potrebno još nešto reći? Koristite je da eliminišete sve vrste nečistoća i pospešite regeneraciju ćelija. Preporučuje se za suvu kožu jer duboko hidrira. Obezbeđuje dodatnu negu i najnežnija je prema koži, a apsorbuje se manje od zelene gline zbog slabe mineralizacije. Posebno je korisna za bore i zrelu kožu.

Crvena glina

Ako imate veoma osetljivu kožu, čak i probleme kao što je dermatitis, to je vaša glina. Njeni regenerativni i lekoviti kapaciteti će učiniti da izgledate savršeno. Takođe je protivupalna zbog značajnog sadržaja aluminijuma i gvožđa (koji je odgovoran za njenu boju) i poznata je po tome što aktivira cirkulaciju. Obično se nalazi u obliku praha. Može se koristiti kao tretman za kosu.

Žuta glina

Visok sadržaj gvožđa i kalijuma čine je ključnom za lečenje problema sa kostima, detoksikaciju i aktiviranje oporavka tkiva. Pomaže u oksigenaciji kože (eliminiše toksine) i čisti telo interno. Žuta boja je tu zbog sadržaja cinka i bakra. Pogodna je za sve vrste kože.

Ružičasta glina

Ova manje poznata glina privlači pažnju zbog svoje dragocene ružičaste boje koja se dobija od smeše ¾ bele gline i ¼ crvene gline. Idealan je izbor za najosetljiviju kožu i često se preporučuje jer istovremeno čisti i revitalizuje. Ljubičasta glina je vrlo slična.

Neki lokaliteti ili specifična područja imaju posebne tipove gline. Jedna od njih je glina Rhassou, manje poznata od ostalih, dolazi iz Maroka gde se vrlo često koristi za kožu i kosu. Ona je namenjena čišćenju, pomaže u uklanjanju nečistoća i daje sjaj. Posebno je pogodna za masnu ili kombinovanu kožu.

Bez obzira koju glinu izaberete, pokušajte da je ne ostavite predugo (najviše 15 minuta), napravite masku jednom nedeljno i uvek izbegavajte područje oko očiju, posebno osetljivu oblast gde je koža mnogo tanja nego na ostatku lica. Temeljno je isperite i dodirnite svoje lice. Koža je već lepša i nežnija zar ne?

© 2020 MarieClaire | All rights reserved.