5 razloga zbog kojih morate tretirati svoje lice medom

datum: 09.10.2019.

Svi znamo da su naše ostave pune skrivenih dragulja za negu naše kože – kokosovo ulje, maslinovo ulje i soda bikarbona su samo neki od njih…

Naravno, i med se, bez iznenađenja nalazi na ovoj listi. Verovatno već sada znate da je ova slatka supstanca savršena za borbu protiv prehlada i hidriranje kose, ali zapravo, postoji više beneficija za korišćenje meda u tretiranju lica nego što pretpostavljate. 

Zašto je med dobar za našu kožu?

Hajde da krenemo ispočetka. Med prirodno prave pčele, skupljajući cvetni nektar i taložeći ga u saće, kako bi se kreirala slatka, gusta tečnost koju obožavamo. Med sadrži oko 300 sastojaka koji će pomoći i suvoj i masnoj koži, a neke od najpoznatijih su vitamin B, kalcijum, cink, kalijum i gvožđe. Med je bogat antioksidansima, antibakterijski je i ima enzimsku aktivnost koja će pomoći vašoj koži da zablista. 

Koji med je najbolji? 

Svi tipovi meda imaju zaista sjajne osobine, u svakoj svojoj formi. Što je med tamniji, to više antioksidanasa poseduje, pa je preporučljivo da koristite nepasterizovani, sirovi med. Ipak, u svetu postoji mnogo varijeteta, kao rezultat brojnih vrsta cveća i geografije, tako da je odabir organskog meda uvek pravi potez. 

A sada, otkrivamo vam pet beneficija u kojima ćete moći da uživate ukoliko koristite med u svom beauty režimu: 

1. On je savršen proizvod za svakodnevno čišćenje lica

Kada jednom probate da očistite lice medom, verovatno ćete pomislili da je vreme da se rastanete sa svim drugim proizvodima ovog tipa. Antioksidansi, antiseptička i antibakterijska svojstva meda, čine ga savršenim za borbu sa aknama. On će otvoriti vaše pore i očistiti mitisere, dok istovremeno održava hidrataciju vaše kože. 

Pokvasite lice toplom vodom, uzmite pola kašičice meda i umasirajte ga u svoje lice kružnim pokretima. Radite to trideset sekundi, a potom se umijte i nastavite dalje sa svojom rutinom.

2. Med je prirodni eksfolijator

Recite zbogom iritiranoj koži i svrabu, uz upotrebu maske od meda za nežnu eksfolijaciju. Možete kombinovati i druge lekovite elemente kako biste unapredili svoju rutinu, poput avokada, limuna ili jabukovog sirćeta. 

Očistite lice pre nego što nanesete svoju masku. Nanesite tanak sloj meda preko kože i ostavite ga da stoji osam do deset minuta, a potom isperite i polako osušite svoje lice. Koristite jednom do dva puta nedeljno za optimalne rezultate. 

3. Med je sjajan za tretiranje akni

Kao što možete zaključiti iz prethodnih pasusa, med je idealno oružje za borbu sa aknama. Njegove antiinflamatorne osobine će vam pomoći da se otarasite viška masnoće sa površine svoje kože, dok će ako se nanosi svaki dan,  med izbalansirati bakterije na vašem licu. Med takođe pomaže u borbi sa autoimunim kožnim oboljenima, poput ekcema i psorijaze. 

4. Med je hidratantan 

Ako imate suvu kožu i svrab, med će imati umirujuće efekte koje ćete osetiti odmah. Med se bori protiv oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima i zagađenošću svojim antioksidantnim osobinama, a sjajan je za hidriranje kože.

5. Med je sjajan za borbu protiv starosti

Probiotici, antioksidansi, nutrijenti i enzimi u medu rade zajedno kako bi nahranili vašu kožu i pružili joj sve što joj je potrebno. Med zadržava i gradi vlažnost kože, a da je pritom ne masti i ne izaziva iritaciju. Med neće u potpunosti eliminisati bore, ali će svakako smanjiti njihovu vidljivost, dok će antioksidansi pomoći u brisanju oštećenja. 

Napomena: 

Veoma je važno da razmotrite izbegavanje meda u nezi kože ako ste alergični na polen, celer ili ujed pčele. Ukoliko niste sigurni da li ste alergični, testirajte to na malom delu svoje kože ili se konsultujte sa lekarom vezano za test na alergene. Nakon što završite sa tretiranjem svog lica medom, obavezno dobro isperite sve njegove ostatke. Ostaci meda mogu privući prljavštinu što može dovesti do inflamacije i akni. 

© 2020 MarieClaire | All rights reserved.