Šta morate znati ako želite da budete “same svoj gazda”

datum: 08.05.2019.

Ako razmatrate opciju pokretanja sopstvenog biznisa, postoje brojne stvari koje morate uzeti u obzir, pored onih očiglednih… 

Naravno da morate razmišljati o činjenici da li vaš posao može biti uspešan na duže staze, da li vam može doneti sreću i zadovoljstvo i da li od njega možete da živite, finansijski posmatrano. Ali, prema mišljenjima stručnjaka, morate sebi postaviti neka pitanja, kako biste saznali da li imate u sebi sve ono što je potrebno, da biste bile same svoj gazda. 

Evo o kojim se pitanjima radi: 

Da li ste otporna osoba?

Kada morate sa se suočite sa činjenicom da nemate stabilnu platu svakog meseca, morate biti otporni i morate se jako brzo vratiti na kolosek nakon razočarenja. Morate sebe podsetiti na svoje prioritete i vrednosti tokom tih vremena, ali morate biti spremni i na uspone i na padove. 

Da li vas posao motiviše da date sto posto od sebe? 

Kada radite za nekoga drugog, odnosno za platu, morate želeti da idete na posao. Ako ste strastveni kada se govori o vašem poslu, veća je verovatnoća da ćete biti uspešne kada biste same pokrenuli biznis. Takođe, tako ćete možda inspirisati i druge ljude, steći nova poznanstva i ubediti ih da moraju raditi sa vama. 

Koje su vaše slabosti?

Da biste bile uspešne kao poslovne žene, morate biti akutno svesne svojih jačih strana i slabosti. Morate znati u čemu ste dobre, ali isto tako morate znati da odredite stvari za koje vam treba pomoć. Ako radite same za sebe, to ne znači da sve morate raditi same. 

Da li ste spremne za saradnju? 

Kada radite same za sebe, morate pronaći način da radite sa drugim ljudima. Čak i ako ste sposobne da samostalno provodite vreme u radu, bilo bi dobro da pronađete mentora, čujete mišljenje o svom biznisu, sarađujete sa ljudima i zajednicom, kako biste mogle da potražite pomoć kada vam ona zatreba. Razmotrite opciju rada u saradničkom prostoru.


Da li ste dovoljno disciplinovane?

Kada radite same za sebe, morate odrediti sopstveni stil rada i imati dovoljno snažnu disciplinu da ga se držite. To znači da morate biti sposobne da kažete ne i to učinite sa samopouzdanjem, kada smatrate da neki projekat nije za vas. Disciplina je nešto što je od najveće važnosti kada se radi o pokretanju i održavanju sopstvenog biznisa. 

Da li imate osećaj za biznis? 

Veoma je važno prepoznati da li ste sposobni da vodite svoj posao, odnosno sebe, kroz čitavu svoju karijeru. Kada ste samostalno zaposleni, morate znati svoju dnevnu meru, odakle će vam doći sledeći projekat, morate pratiti protok novca i morate biti u potpunosti upućeni u sve administrativne stvari. 
 

© 2019 MarieClaire | All rights reserved.