David protiv Golijata - mali modni brend tuži Versace zbog kršenja autorskih prava

Foto: Daily Mail, datum: 23.09.2018.

Da li biste se iznenadili činjenicom da se veliki modni brendovi često inspirišu delima manjih, takoreći anonimnih brendova?

Prema nekim navodima, modni brend Versace nije samo bio inspirisan jednim malim brendom, već je prekopirao njihov logo. Brend o kom se radi potiče iz Britanije i nosi naziv No Fixed Abode, a sada je odlučio da tuži slavnu italijansku modnu kuću.

No Fixed Abode navodi da je Versace brend bez dozvole upotrebio glavu lava sa alkom u ćeljustima, na svojim modnim aksesoarima, odeći i obući. S obzirom na to da se oni bave kreiranjem proizvoda koji su inspirisani uličnom modom, oni tvrde da su prvi iskoristili ovaj logo još 2013.godine, a zloupotrebu logoa po prvi put su primetili 2016.godine. Zapravo, primetili su je ljudi z brenda NFA, dok su šetali pored Versace izloga.

Prema izjavi portparola NFA-a, "Ovo nije jedini slučaj. Ponovo se dešava. Vreme je da uradimo nešto za zaštitu prava umetnika širom sveta."

Modni brend No Fixed Abode je podneo tužbu protiv Gianni Versace SpA i Versace UK PLC  višem sudu pravde u februaru ove godine.

Kompanija Versace je takođe optužena za kopiranje logotipa Canucks špageta nedavno. Vreme je da, brend čiji je prepoznatljiv i proslavljeni logotip glava Meduze obeležio jednu čitavu modnu epohu, poradi na nekoj novoj kreativi.

 

© 2020 MarieClaire | All rights reserved.